GOLDCERTGOLDCERTGOLDCERT

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Sistem Belgelendirme

ISO 22000:2018
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Sağlıklı ve güvenli gıdaların üretimi ve temini, sağlıklı beslenmenin en temel ve vazgeçilmez unsurudur. Bu amaçla günümüzde üreticiler, işleyiciler, taşıyıcılar, toptan ve perakende satış kuruluşlarının dahil olduğu çeşitli gruplar, akademisyenler ve resmi makamlar tarafından çeşitli kontrol yöntemleri ve yaklaşımları geliştirilmiştir.

Eski yaklaşımlarda güvenli gıda üretiminin gerçekleştirilmesi için alınan önlemlerin genellikle son üründeki kontroller temelinde değerlendirildiği görülmektedir. Son ürünlerde yapılan kontrol uygulamaları, ürünün son halinde mevcut hataları ve tehlikeleri göstermektedir.

Günümüzde güvenli gıda üretimi için hammaddeler, katkılar, yardımcı diğer maddeler ve ambalaj malzemelerinin üretiminden başlayarak tedarikçilerin seçimi ve değerlendirmesini, işletmeye kabulünü, üretim aşamalarını, son muhafaza ve sevkiyat dahil olmak üzere kontrol altında tutan bir yaklaşımın gerekliliği ortaya çıkmıştır.

HACCP “Hazard Analysis and Critical Control Points-Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları” Yönetim Sistemi bu yaklaşımlardan birisidir. ÇeÅŸitli ülkelerin ilgili resmi organları ve ulusal standart kuruluÅŸları HACCP Yönetim Sistemi’ne yönelik önemli düzenlemelere gitmiÅŸler ve standartlar yayımlamışlardır.

HACCP kavramının ortaya çıkışının 30 yıldan fazla bir geçmişe sahip olmasına ve kavramın uluslararası geçerliliğinin bulunmasına rağmen, bu zaman zarfında HACCP Yönetim Sistemi için dünyaca kabul görecek ortak ve kapsamlı bir standart oluşturulamamıştır.

Uluslararası piyasalarda ise, hemen her ülkenin gıda güvenliÄŸi ile ilgili standardının bulunması ve diÄŸer ülkelerin birbirlerine uyum saÄŸlamasındaki zorluk/isteksizlik ise bu konuda uluslararası bir standardın hazırlanarak yayımlanması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla, Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) ISO 22000 Standardı hazırlanmaya baÅŸlanmış, ilgili standart “ISO 22000:2005 Gıda GüvenliÄŸi Yönetim Sistemleri-Gıda Zincirindeki Tüm KuruluÅŸlar İçin Åžartlar” adı ile yayımlanmıştır.

Standard, gıda zinciri boyunca gıda güvenliğini temin etmek için, etkileşimli iletişim, sistem yönetimi, ön şartlı programlar ve HACCP planları vasıtasıyla gıda güvenliği tehlikelerinin kontrolü ve sürekli iyileştirme ve yönetim sisteminin güncellenmesi dahil kabul görmüş ana unsurları birleştirir.

ISO 22000:2005, gıda güvenliği konusunda yasal gerekliliklerin ötesine geçmek isteyen şirketler için gereklilikleri tanımlamak amacındadır.

Ekipman, paketleme malzemesi, temizlik malzemeleri ve katkı malzemeleri üreticileri gibi iliÅŸkili kuruluÅŸlar da dahil “tarladan sofraya” gıda zincirindeki tüm kuruluÅŸlar için gerçek bir uluslararası standarttır. ISO 22000:2005 ayrıca ISO 9001:2008 gibi kalite yönetim sistemleri ile kendi gıda güvenliÄŸi yönetim sistemlerini birleÅŸtirmek isteyen tüm kuruluÅŸlar içindir.

 

Faydaları;

 Global gıda temini zincirindeki tüm kuruluşlar için geçerlidir.
 Ulusal standartlara uyum konusunda olanak sağlar.
 HACCP Kuralı ilkelerine uygundur.
 HACCP kavramlarının uluslararası iletişimini sağlar.
 Üçüncü taraf belgelendirmesi için çerçeve sağlayan tetkik edilebilir bir standarttır.
 Belirgin şartları olan tetkik edilebilir bir standarttır.
 ISO 9001:2008 yönetim sistemi ile uyumludur.

 

Bize Yazın

Sizin için neler yapabiliriz?
Aşağıdaki formu doldurun,
hemen arayalım.

    Bizi Takip Edin