ISO 22000:2018
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
SaÄŸlıklı ve güvenli gıdaların üretimi ve temini, saÄŸlıklı beslenmenin en temel ve vazgeçilmez unsurudur. Bu amaçla günümüzde üreticiler, iÅŸleyiciler, taşıyıcılar, toptan ve perakende satış kuruluÅŸlarının dahil olduÄŸu çeÅŸitli gruplar, akademisyenler ve resmi makamlar tarafından çeÅŸitli kontrol yöntemleri ve yaklaşımları geliÅŸtirilmiÅŸtir. Eski yaklaşımlarda güvenli gıda üretiminin gerçekleÅŸtirilmesi için alınan önlemlerin genellikle son üründeki kontroller temelinde deÄŸerlendirildiÄŸi görülmektedir. Son ürünlerde yapılan kontrol uygulamaları, ürünün son halinde mevcut hataları ve tehlikeleri göstermektedir. Günümüzde güvenli gıda üretimi için hammaddeler, katkılar, yardımcı diÄŸer maddeler ve ambalaj malzemelerinin üretiminden baÅŸlayarak tedarikçilerin seçimi ve deÄŸerlendirmesini, iÅŸletmeye kabulünü, üretim aÅŸamalarını, son muhafaza ve sevkiyat dahil olmak üzere kontrol altında tutan bir yaklaşımın gerekliliÄŸi ortaya çıkmıştır. HACCP “Hazard Analysis and Critical Control Points-Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları” Yönetim Sistemi bu yaklaşımlardan birisidir. ÇeÅŸitli ülkelerin ilgili resmi organları ve ulusal standart kuruluÅŸları HACCP Yönetim Sistemi’ne yönelik önemli düzenlemelere gitmiÅŸler ve standartlar yayımlamışlardır. HACCP kavramının ortaya çıkışının 30 yıldan fazla bir geçmiÅŸe sahip olmasına ve kavramın uluslararası geçerliliÄŸinin bulunmasına raÄŸmen, bu zaman zarfında HACCP Yönetim Sistemi için dünyaca kabul görecek ortak ve kapsamlı bir standart oluÅŸturulamamıştır. Uluslararası piyasalarda ise, hemen her ülkenin gıda güvenliÄŸi ile ilgili standardının bulunması ve diÄŸer ülkelerin birbirlerine uyum saÄŸlamasındaki zorluk/isteksizlik ise bu konuda uluslararası bir standardın hazırlanarak yayımlanması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla, Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) ISO 22000 Standardı hazırlanmaya baÅŸlanmış, ilgili standart “ISO 22000:2005 Gıda GüvenliÄŸi Yönetim Sistemleri-Gıda Zincirindeki Tüm KuruluÅŸlar İçin Åžartlar” adı ile yayımlanmıştır. Standard, gıda zinciri boyunca gıda güvenliÄŸini temin etmek için, etkileÅŸimli iletiÅŸim, sistem yönetimi, ön ÅŸartlı programlar ve HACCP planları vasıtasıyla gıda güvenliÄŸi tehlikelerinin kontrolü ve sürekli iyileÅŸtirme ve yönetim sisteminin güncellenmesi dahil kabul görmüş ana unsurları birleÅŸtirir. ISO 22000:2005, gıda güvenliÄŸi konusunda yasal gerekliliklerin ötesine geçmek isteyen ÅŸirketler için gereklilikleri tanımlamak amacındadır. Ekipman, paketleme malzemesi, temizlik malzemeleri ve katkı malzemeleri üreticileri gibi iliÅŸkili kuruluÅŸlar da dahil “tarladan sofraya” gıda zincirindeki tüm kuruluÅŸlar için gerçek bir uluslararası standarttır. ISO 22000:2005 ayrıca ISO 9001:2008 gibi kalite yönetim sistemleri ile kendi gıda güvenliÄŸi yönetim sistemlerini birleÅŸtirmek isteyen tüm kuruluÅŸlar içindir. ÂFaydaları;– Global gıda temini zincirindeki tüm kuruluÅŸlar için geçerlidir. – Ulusal standartlara uyum konusunda olanak saÄŸlar. – HACCP Kuralı ilkelerine uygundur. – HACCP kavramlarının uluslararası iletiÅŸimini saÄŸlar. – Üçüncü taraf belgelendirmesi için çerçeve saÄŸlayan tetkik edilebilir bir standarttır. – Belirgin ÅŸartları olan tetkik edilebilir bir standarttır. – ISO 9001:2008 yönetim sistemi ile uyumludur.  |